30 augustus 2017 13:05

Puberbrein en schoolprestaties

Puberbrein en schoolprestaties
Leerlingen ervaren de middelbare school in toenemende mate als een straf, iets dat moet in plaats van als een kans om jezelf te ontwikkelen. Veel ouders zien dan ook met verbazing aan hoe kinderen gedurende de middelbare schooljaren afglijden in behaalde cijfers en zelfs vaak een klas moeten overdoen. Zittenblijven is overigens iets wat meer nadelen dan voordelen lijkt op te leveren. Voorkomen is ook hier beter dan genezen.

Sommige uitdagingen bij de motivatie van jongeren zijn van alle tijd. Pubers zijn door veranderingen in lichaam en brein vooral geïnteresseerd in hun eigen leeftijdsgroep en hun eigen plek in de maatschappij. Daarnaast bieden Sociale Media een onuitputtelijke bron van afleiding. Het is daarom belangrijker dan ooit om jongeren te helpen bij het vinden van hun weg, op school, maar ook daar buiten.

Beter Leren
Veel ouders roepen dan ook de hulp in van huiswerkbegeleiding om de schoolvoortgang te verbeteren. En dit werkt vaak ook, het huiswerk maken onder begeleiding zorgt voor betere resultaten. Op de lange duur is voor veel jongeren een meer omvattende steun nodig. Leerlingen moeten beseffen waarom ze leren, maar ook hoe ze dit kunnen aanpakken. Recentelijk heb ik samen met zorgverlener Berkel-B een geheel nieuwe methode ontwikkeld die jongeren beter leert leren. De doelstelling is dat jongeren weer voor zichzelf gaan leren en dat ze beseffen dat leren een groeiproces is. Waar sta jij en wat heb jij nodig om succesvol met school om te gaan. De cursus “Beter Leren” zal niet alleen op korte termijn school functioneren verbeteren, maar ook bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers op de langere termijn.

Prof. dr. Harold Bekkering is hoogleraar sociaal-cognitieve neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van o.a. “de Lerende Mens”,Uitgeverij Boom (2015). Hij houdt zich bezig met de vraag hoe de hersenen leren mogelijk maken met een speciale aandacht
voor sociale interactie en taal. Hiervoor ontving hij vele beurzen. Bekkering is een veelgevraagde
spreker waarin hij altijd de interactie opzoekt.