8 juni 2021 om 15:05

Dag van een dyslexiebehandelaar - Not just another day at the office!

Een dag van een dyslexiebehandelaar begint eigenlijk zoals bij iedereen. Ze staan op, gaan tandenpoetsen, frissen zich op, maken ontbijt en bereiden zich voor om naar het werk te gaan. Een verschil is dat een dyslexiebehandelaar andere alledaagse dingen meeneemt voor werk. Denk hierbij aan een laptop voor het dyslexiespel Asgaard Saga, Regelkwartet, Hebbes en een schrijfbordje. Ondersteunend materiaal dat je niet in iedere werktas aantreft.

De dyslexiebehandelaar stapt in de auto met een lekkere kan koffie of thee en gaat op weg naar de eerste school. Op naar de behandelkamer! Voordat de dag echt begint wordt er nog even een kort praatje gehouden. De leerkracht wijst de weg naar waar de materialen kunnen worden uitgestald. De dyslexiebehandelaar pakt de laptop, start Asgaard Saga op en gaat dan op weg naar de klas om de eerste leerling op te halen. Even een gezellig praatje maken tijdens het loopje over de gang hoort er natuurlijk ook bij. Zo probeert de dyslexiebehandelaar ervoor te zorgen dat de sfeer lekker luchtig en ontspannen blijft. Eenmaal weer aangekomen in de ruimte bespreekt de dyslexiebehandelaar met het kind hoe het de afgelopen week is gegaan met oefenen en op school en of alles gelukt is met het huiswerk.

De inhoudelijke behandeling hangt helemaal af van hoeveel behandelingen het kind al heeft gehad. Vaak wordt er een nieuwe spellingsregel geïntroduceerd. Hier wordt dan vervolgens uitleg over gegeven en wordt er samen flink geoefend. Verder wordt er samen gelezen, gemotiveerd en wordt het kind geholpen om nog beter te lezen. De behandeling gaat verder met inloggen in de game Asgaard Saga en huiswerk klaarzetten waar het kind thuis mee kan werken. De behandeling wordt uiteindelijk afgesloten met het spellingskwartet, waar de regels die geoefend zijn in de behandeling naar voren komen. Maar het leukste onderdeel tijdens de behandeling mag uiteraard niet vergeten worden: de sticker voor hun beloningskaart. Het kind mag zelf een sticker uitkiezen als een beloning voor hun harde werk.

Het kind wordt teruggebracht naar de klas en van de sessie wordt in Asgaard Saga een notitie gemaakt. Dit is belangrijk voor de ouders zodat ze de voortgang van hun kind goed kunnen volgen. Het volgende kind wordt alweer opgehaald uit de klas. De dyslexiebehandelaar moet een toets afnemen voor lezen en spellen dus ze probeert het kind goed op zijn gemak te stellen. Dit is namelijk best spannend voor het kind. Een goede en vertrouwde sfeer is daarom erg belangrijk. Na de toets nog even de agenda en dossiers in het electronisch cliëntdossier bijwerken en op naar de volgende school! Hier worden nog een paar behandelsessies gehouden. Na alle behandelingen komt de ib-er bij de dyslexiebehandelaar met een paar vragen. Deze worden natuurlijk met veel plezier beantwoord. Na een goed gesprek is het tijd voor een lekker kopje koffie en even gezellig bijkletsen met het schoolteam.

Als laatste taak van de dag wordt er nog een Startgesprek gehouden met ouders. Hier wordt vooral uitleg gegeven over het behandeltraject, afspraken gemaakt en ouders gerustgesteld. Als dyslexiebehandelaar begrijp je maar al te goed dat ouders bezorgd zijn en dat alleen de beste (dyslexie)zorg goed genoeg is voor hun kind. Er wordt nog even een promo filmpje van Asgaard Saga gepresenteerd zodat de ouders een goed beeld krijgen van waar hun kind mee gaat werken.

Na een lange en soms ook vermoeiende dag is het tijd om naar huis te rijden. Eenmaal thuis aangekomen worden er ook nog een paar mailtjes bijgewerkt. De dyslexiebehandelaar ziet dat ze een mail heeft van één van de ouders. Hun kind is flink aan het oefenen en maakt goede vorderingen. Het is altijd fijn om zulke mailtjes te lezen en ze krijgt er een lach van op haar gezicht. Voldaan na een lange werkdag klapt de dyslexiebehandelaar de laptop dicht en gaat heerlijk onderuit op de bank met een goed boek.