Berkel-B letterflits

Speluitleg

Flitsen is het kort (enkele seconden) laten zien van de letter waarna het kind de letter benoemt. Door dit flitsen regelmatig te herhalen, wordt de letterherkenning van het kind versterkt, wat hem of haar helpt een betere lezer te worden.

 

Laat het kind een letterkaart zien. Het kind benoemt de klank zoals je het hoort. Bijvoorbeeld: de letter m wordt uitgesproken als de /m/ en niet als /em/. Het goed benoemen is belangrijker dan de snelheid.

 

Speltips
• Oefen liever een paar keer kort (enkele minuten) dan één keer heel lang.
• De spelregels zijn een richtlijn. Pas ze aan om het gemakkelijker of moeilijker te maken voor het kind.
• Probeer het ook eens in andere spelvormen!

Speelvariaties

Dierenspel
Leg de flitsletters in een gedekte stapel neer. Om beurten mag je een letter van de stapel pakken. Verzin met de letter een dierennaam. Lukt dat, dan mag je de kaart houden, anders geef je de kaart aan de ander. Wie er aan het eind van het spel de meeste kaarten heeft, die wint. Dit spel heet dierenspel, maar kan ook worden gespeeld als sportenspel, beroepenspel, namenspel, fruit-en-groentespel, enzovoort.

 

Letter ontdekker
Leg steeds een klein aantal letters open voor het kind. Begin met vijf en bouw vanuit daar verder. Laat het kind de letters oplezen en er goed naar kijken. Dan moet hij of zij de ogen sluiten en vervang je één van de letters door een letter van de stapel. Weet het kind welke letter vervangen is?

 

Letter speurtocht
Dit spelletje is vooral leuk om met twee of meer kinderen te spelen. Verstop de flitsletters in de kamer. Tel af en laat de kinderen zoveel mogelijk letters zoeken. Zodra alle letters zijn gevonden, mag elk kind de eigen gevonden letters benoemen. Voor elke letter die gevonden én goed benoemd is, wint de speler een punt.