Berkel-B Letterflits

Speluitleg

Flitsen is het kort (enkele seconden) laten zien van de letter waarna uw kind de letter benoemt. Door dit flitsen regelmatig te herhalen, wordt de letterherkenning van uw kind versterkt, wat hem of haar helpt een betere lezer te worden.

Laat het kind een letterkaart zien. Het kind benoemd de klank (zoals je het hoort, bijvoorbeeld: de letter /m/ wordt uitgesproken als de /m/ en niet als /em/.) Het goed benoemen is belangrijker dan de snelheid.

Speltips
• Oefen liever een paar keer kort (enkele minuten) dan één keer heel lang.
• De spelregels zijn een richtlijn. Pas ze aan om het gemakkelijker of moeilijker te maken voor uw kind.
• Probeer het ook eens in andere spelvormen!

Speelvariaties

Dierenspel
Leg de flitsletters in een afgedekte stapel neer. Om beurten mogen u en uw kind een letter van de stapel pakken. Met die letter moet dan een dierennaam worden verzonnen. Lukt dat, dan mag je het kaartje houden, anders moet je het kaartje aan de ander geven. Wie er aan het eind van het spel de meeste kaartjes heeft, die wint.

Dit spel heet dierenspel, maar kan desgewenst daarna nog worden gespeeld als sportenspel, beroepenspel, namenspel, fruit-en-groentespel, enzovoorts.


Letter ontdekker
Leg steeds een klein aantal letters open voor uw kind. Begin met vijf en bouw vanuit daar verder. Laat uw kind de letters oplezen en er goed naar kijken. Dan moet hij of zij de ogen sluiten en vervangt u één van de letters door een letter van de stapel. Weet uw kind welke letter vervangen is?


Letter speurtocht
Dit spelletje is vooral leuk om met meerdere kinderen te spelen. Verstop de flitsletters in de kamer. Tel af en laat de twee (of meer) kinderen zoveel mogelijk letters zoeken. Zodra alle letters zijn gevonden, mag elk kind zijn of haar letters opzeggen. Voor elke letter die gevonden én goed opgelezen is, wint de speler een punt.