Droom groot,
Je kunt alles bereiken!
Over Dyslexie

Wat is dyslexie?

Door dyslexie is lezen en spellen moeilijker. In het brein van iemand met dyslexie is er iets aan de hand waardoor de informatieverwerking en/of interpretatie van letters en woorden anders verloopt dan normaal. In het dagelijkse leven is dat ontzettend lastig en daarmee is dyslexie echt een handicap. Je ziet het niet maar het is er wel. Er wordt veel onderzoek naar dyslexie en de oorzaken daarvan gedaan. Dat is fijn, want dat betekent dat er steeds meer inzicht komt in wat dyslexie is. De behandelingen worden steeds gerichter en daarmee beter. Al meer dan 25 jaar helpt Berkel-B met succes mensen met dyslexie. Want iedereen wil graag op school of op het werk zo gewoon mogelijk kunnen functioneren.

Dienstverlening Berkel-B
Hoe herken je dyslexie?

Een basiskenmerk van dyslexie is eigenlijk altijd het moeite hebben met lezen en spellen. Kortom moeite hebben met taal. Duidelijke signalen zijn:

 • langzaam en spellend hardop lezen
 • schrijven met veel spelfouten
 • moeite hebben met bepaalde klanken
 • concentratieproblemen bij taallessen
 • onthouden van combinaties van woorden, bijvoorbeeld gezegden.

Weetje

Er is maar een klein percentage van de bevolking (3,6%) echt zwaar dyslectisch. Om zeker te weten of er sprake van dyslexie is en zo ja in welke vorm, is het raadzaam om een test te doen. Op basis van de uitslagen kan bepaald worden of er sprake is van dyslexie en hoe het behandeld kan worden.Test aanvragen? Bel
(0573) 25 76 96
Kun je wat aan dyslexie doen?

Ja en nee. Als één van de ouders dyslectisch is heeft een kind een verhoogde (40-50%) kans op dyslexie. Zijn beide ouders dyslectisch dan loopt die kans behoorlijk op (80%). Dus dyslexie kan erfelijk zijn en daar kun je dus niks aan doen. Maar heb je dyslexie, dan kun je leren om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Woorden, letters en cijfers, zie en hoor je met je zintuigen. De hersenen interpreteren die waarnemingen. Via een gerichte behandeling en het toepassen van slimme trucjes leer je op een andere manier de juiste verbanden te leggen.

Gevolgen van dyslexie?

Langzaam lezen of spellen kan op school of op het werk problemen opleveren. Het kost vaak veel meer moeite en tijd om een stukje tekst te begrijpen. Als het harde werken niet beloond wordt met bijvoorbeeld een voldoende op een toets, of een goed resultaat, dan leidt dat tot frustraties. Veel kinderen, maar ook volwassenen, raken de motivatie kwijt om te lezen en schrijven. Dat is jammer en zorgt er soms ook voor dat het zelfvertrouwen daalt of dat er zelfs faalangst ontstaat. De juiste persoonlijke behandeling biedt uitkomst. Wil je meer weten over dyslexie en behandelingen? Neem dan contact met ons op

 Zij kunnen het wel, waarom ik niet?

Ze schrijft de dingen letterlijk op, niet hoe je het moet spellen. Bij Engels bijvoorbeeld, in plaats van see schrijft ze S I E.

Leren omgaan met dyslexie

Moeite hebben met lezen en schrijven is al vervelend op zich. Je moet al extra moeite doen om je de stof eigen te maken en dat vraagt behoorlijk wat van je. Om beter te kunnen leren en je studieprestaties te verbeteren is het vaak ook handig om te leren hoe je met jouw dyslexie om kunt gaan. In een groepstraining of 1 op 1 behandeling helpen we je daarmee.

Info voor ouders

Heeft mijn kind dyslexie?

Heeft uw kind problemen met lezen, schrijven en spellen? Gaat het lezen buitengewoon langzaam of spelt het elke lettergreep bij het hardop lezen? Maakt het veel fouten in simpele woorden of is het handschrift onleesbaar? Dan bestaat de kans dat uw kind dyslexie heeft. Om het zeker te weten is het verstandig om uw kind te laten testen. Uw eerste stap is contact met de leerkracht van uw kind opnemen.

Tip

Het doorlopend halen van D en E scores op spellen en lezen is een goede indicatie om actie te ondernemen.

De rol van de school

Vanaf het moment dat uw kind naar school gaat, wordt zijn of haar ontwikkeling op de voet gevolgd. De leerkracht heeft een belangrijke rol in het signaleren van leerproblemen. Maar u kent uw kind het beste. Het kan best zijn dat uw kind uitblinkt in andere vakken en uitstekend weet te maskeren dat hij of zij moeite heeft met taal. Dyslexie gaat namelijk prima samen met een normaal of zelfs hoog intelligentieniveau.

Zwakke scores op lezen en schrijven

Heeft u het idee dat uw kind dyslectisch is, maak dat dan zo snel mogelijk bespreekbaar op school. Scoort uw kind aanhoudend slecht op lezen en schrijven? Dan kan school uw kind doorverwijzen naar de zorg om testen uit te laten voeren. Wordt er ernstige enkelvoudige dyslexie geconstateerd, dan heeft uw kind recht op gespecialiseerde ondersteuning en behandeling. Maar ook als die diagnose niet gesteld wordt, heeft uw kind baat bij extra begeleiding of een behandeling. Een overzicht van de mogelijkheden

Berkel-B heeft alle actuele kennis en deskundigheid in huis om dat op de juiste manier te doen. Wij nemen een test af en doen onderzoek. Op basis van de uitkomsten adviseren we en stellen al dan niet een persoonlijk behandelplan op.


Mama, die mevrouw begrijpt mij gewoon


 

Dat waren de woorden van een kind, die net een gesprek had gehad met één van de orthopedagogen van Berkel-B.

Wanneer wordt een behandeling vergoed?


Om voor een vergoede behandeling van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie in aanmerking te komen moet de dyslexiebehandeling starten op de basisschool. Dat kan van groep 3 tot en met groep 8. Uw kind mag niet ouder zijn dan 13 jaar. De school van uw kind moet een dossier overhandigen waaruit blijkt dat ernstige dyslexie vermoed wordt. De vergoeding vindt plaats via uw gemeente.


 

Onderzoek op eigen initiatief

Vermoedt u dat uw kind dyslexie heeft, dan kunt altijd op eigen initiatief een onderzoek laten uitvoeren. De kosten daarvoor draagt u zelf. Op basis van de uitkomsten adviseert Berkel-B een behandeltraject op maat. Dit wordt met u en uw kind besproken. U ontvangt ook een specificatie van de kosten. Voor een overzicht ga naar de tarieven

Ouders over dyslexie

 

Femke en Sil

'Een aantal keren per week oefenen is geen probleem, het is voor het goede doel'

Lees meer


Ferdy

'Thijs gaat met een goede rugzak naar het VO, daar doen we het voor'

Lees meer

Natascha en Novin

'Het raakt me als moeder om te zien hoeveel moeite het Novin kost om te lezen'

Lees meer


De behandeling bij Berkel-B is erop gericht om iedereen met dyslexie te helpen een zo hoog mogelijk lees- en spelniveau te laten bereiken. Daarvoor worden tips, trucs en hulpmiddelen ingezet die voor iedereen anders zijn. 

Dyslexie en gedrag

Vliegen de boeken u wel eens om de oren of levert huiswerk maken een constante strijd op? Het moeite hebben met lezen en schrijven kan bij kinderen, maar ook bij u, behoorlijk wat frustratie opleveren. Het is natuurlijk niet leuk om te moeten lezen als het gewoon simpelweg niet gaat. Of om woordjes te leren, die je maar niet kunt onthouden. Het is dan ook niet zo vreemd dat kinderen soms buitensporig boos worden of juist erg in zichzelf gekeerd raken. En… misschien kan uw kind er wel niks aan doen. Het heeft gewoon wat extra hulp nodig. Meer weten over hulp bij gevoel en gedrag

Waarom behandelen?

Het hebben van dyslexie kan voor de lange termijn problemen opleveren. Op school wordt de lesstof steeds meer en moeilijker. Kost het uw kind extra veel moeite om te lezen, dan kan dat zijn weerslag hebben op de motivatie en het zelfvertrouwen. Het is ook niet leuk als je wel veel leert en goede resultaten uitblijven. Voor sommige kinderen kan dit leiden tot het ontwikkelen van faalangst of afwijkend gedrag. Voor hun gevoel kunnen ze niet voldoen aan de ‘gestelde normen’. 

De behandeling bij Berkel-B is erop gericht om iedereen met dyslexie te helpen om een zo hoog mogelijk lees- en spelniveau te laten bereiken. Daarvoor worden tips, trucs en hulpmiddelen ingezet die voor iedereen anders zijn. Ook wordt er veel aandacht besteed aan psycho-educatie. Wat is dyslexie, hoe kom je eraan, maar vooral ook hoe ga je ermee om. Altijd persoonlijk, altijd op maat.

Hulpmiddelen voor dyslexie

Wanneer u googelt op hulpmiddelen voor dyslexie dan vindt u talloze softwareprogramma’s, leesliniaals, schrijf- en concentratie gadgets en meer. Allemaal uitstekende hulpmiddelen. Het blijft echter zinvol om uw kind te laten testen. Omdat niet alle vormen van dyslexie hetzelfde zijn, moet ook het hulpmiddel en het gebruik daarvan afgestemd zijn op de persoon.   Anne-Karine

‘Mijn werk is echt mijn passie. Het is fantastisch om te zien dat een kind vooruitgaat. Niet alleen met lezen en spelling, maar vooral ook het zelfvertrouwen.’

Meer lezen
Suzan

‘Echt blij word ik als ik zie dat kinderen plezier hebben in de behandeling, ze groeien qua persoonlijkheid en vragen of ze alsjeblieft nog een bladzijde mogen lezen’.

Meer lezen

Kinderen

Heb jij dyslexie?

Vind je lezen, schrijven of spellen moeilijk? Bewegen de letters of draaien woorden om? Of schrijf je woorden op zoals je ze hoort? Dan heb je misschien dyslexie. Hartstikke lastig, maar met de aanpak van Berkel-B ga je snel beter lezen en schrijven.

Je bent echt niet de enige!


Sil - 9 jaar groep 5: Het is niet fijn dat ik dyslexie heb, het is lastig. In groep 3 kwam ik erachter dat ik lezen echt wel moeilijk vond. Elke dinsdag ga ik nu naar Suzan. Ze is erg aardig en kan goed uitleggen. Meestal kletsen we eerst even. Ik vind de lessen eigenlijk wel leuk, huiswerk maken niet altijd. Aan het einde van een les spelen we vaak een spelletje, bijvoorbeeld galgje. In de klas vind ik rekenen het leukst, spellen vind ik het stomst. En wat ik later wil worden, ga ik je niet vertellen…..


 
Dyslexie en je hersenen

Dyslexie kan zich bij iedereen verschillend uiten. Wetenschappers hebben ontdekt dat het op meer plekjes in de hersenen kan zitten. Woorden, letters en cijfers hoor of zie je met je zintuigen. Maar je herkent ze met je hersenen. Soms werkt het linkje tussen je zintuigen en je hersenen niet helemaal goed. Dan heb je misschien wel dyslexie. Gelukkig zijn er veel manieren om het linkje voor de gek te houden. Je hersenen doen dan wel de goede dingen met wat je zintuigen horen of zien.

 

Dit is professor dr. Harold Bekkering. Hij onderzoekt de werking van de hersenen en weet heel veel over leren. Hij helpt ons ook met de nieuwste dyslexiebehandelingen.
Dyslexie op school

Je bent echt niet de enige die moeite heeft met lezen en schrijven. Maar het is wel heel erg lastig. Het kost je veel meer tijd dan anderen om op het zelfde niveau te komen en misschien heb je wel wat extra hulp nodig. Bij Berkel-B gaan we eerst onderzoeken waar jouw problemen vandaan komen. En als we dat weten, dan gaan we je behandelen en allemaal tips en trucs leren. Zeker weten dat lezen en schrijven daarna een stuk makkelijker gaat. Deze mensen zijn heel beroemd geworden en..... ze hebben of hadden allemaal dyslexie.

 

Richard Branson

Super rijk met dyslexie


Misschien heb je wel eens van Richard Branson gehoord. Hij is een miljardair uit Engeland en is van plan om tripjes naar de maan te gaan organiseren. Leuk toch?

Albert Einstein

Heel slim met dyslexie


Eén van de slimste mensen op aarde was Albert Einstein. Een uitvinder met dyslexie. Hij was niet zo netjes. Dus ook voor slordervossen is er hoop.

John Lennon

Beroemd met dyslexie


Leonardo DaVinci 
Pablo Picasso
John Lennon 
Wubbo Ockels 
Wolfgang Amadeus Mozart
Robbie Williams
Joss Stone

 
Echt wel slim

Dyslexie hebben is stom. Het is lastig én je kunt er ook nog eens niks aan doen. Je baalt wanneer jij weer eens veel langer aan je huiswerk zit dan je vrienden. Of als je na lang leren een onvoldoende hebt gehaald. Misschien word je wel eens zomaar vreselijk boos. Denk je dat je helemaal niks kunt en klap je dicht tijdens een proefwerk. Dat heet faalangst. Bedenk dan dat het door je dyslexie komt en dat je echt niet dom bent. Misschien kun jij wel iets anders heel erg goed! En als je denkt dat je hulp nodig hebt, dan moet je het gewoon vragen. Het is niks om je voor te schamen. Soms kan een 1 op 1 gesprek met iemand die heel goed snapt wat jij doormaakt helpen. Meer over Gevoel en Gedrag

Weetje

Als je een dyslexiebehandeling bij Berkel-B krijgt is dat, als je wilt, gewoon op school. Jouw behandelaar haalt je 1 keer per weerk even uit de klas en gaat met je aan de slag. Een behandeling bestaat uit oefenen, taalspelletjes en natuurlijk wil de behandelaar ook altijd even weten hoe het met je gaat. Een behandeling duurt gemiddeld 1,5 jaar. Elke paar maanden wordt samen met je ouders, school en behandelaar gekeken naar jouw vooruitgang. Bijna alle kinderen gaan veel beter lezen en spellen! Gaaf toch?


 Novin - 8 jaar groep 4: Ik vind het niet leuk dat ik dyslexie heb, maar je hebt wel hele leuke manieren om het lezen leuker te maken. Elke week komt Anne-Karine mij uit de klas halen, dan gaan we naar het hokje om even te kletsen. Daarna gaan we allemaal oefeningetjes doen die je niet in de klas hebt. Meer lezen


Volwassenen

Heb jij dyslexie? 

Dyslexie komt niet alleen maar voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Ongeveer 5% van de volwassenen heeft een ernstige vorm van dyslexie. Het gaat dan vaak niet alleen maar over het moeite hebben met lezen en schrijven. Het geven van presentaties, het plannen van werk en het schrijven van verslagen zijn voorbeelden waar je op je werk tegen aan kunt lopen. 

Dyslexie op je werk 

Als je dyslexie hebt kun je daar ook op je werk veel last van hebben. Het lezen en schrijven van teksten kost vaak meer energie en tijd dan dat het je collega’s kost, terwijl de reden hiervoor niet altijd duidelijk is. Dit kan zorgen voor frustraties en stress. 

Als eenmaal bekend is dat dit komt door dyslexie, kunnen hulpmiddelen op je werkplek je helpen slimmer om te gaanmet lezen, schrijven en communiceren.

Onze Dyslexie Dienstverlening

Dienstverlening Dyslexie 

Berkel-B kent geen wachttijden voor de intake, de diagnostiek of de behandeling.

Screening 

Op de basisschool

Wanneer het vermoeden bestaat dat een kind dyslexie heeft, niet ouder is dan 13 jaar en op de basisschool zit dan voeren wij een screening uit op basis van het door school beschikbaar gestelde dossier. Dat kan op verzoek van de school of van ouders. Er dient op drie achtereenvolgende momenten een E-score op de DMT (drie minuten toets) te worden behaald of op drie achtereenvolgende momenten een E-score voor spelling zodra de DMT toets ook D-scores laat zien. Daarnaast dient er tussen de drie toetsmomenten door voldoende hulp zijn geboden door school, hiervan dienen handelingsplannen in het dossier aanwezig te zijn en uit het dossier moet blijken dat er geen ander probleem speelt die de lees- en spelproblemen zou kunnen verklaren.

Is er sprake van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED), dan komt een kind in aanmerking voor een vergoede behandeling. Deze wordt door de gemeente betaald. De behandeling moet starten terwijl het kind nog op de basisschool zit. Is er geen sprake van EED dan is het aan de ouders zelf om te bepalen of een advies op maat wenselijk is. Een adviesgesprek is altijd gratis.

Na de basisschool

Ook op latere leeftijd kan dyslexie voor problemen zorgen. Ook na de basisschool kunnen wij een screening uitvoeren op basis van leerlingdossiers, schoolwerk en andere documenten. Lijkt het erop dat er mogelijk sprake is van dyslexie, dan vergoedt de gemeente de behandeling niet. In sommige gevallen betaalt de zorgverzekeraar wel mee. Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u het best even contact met ons opnemen. 

Aan een screening zijn geen kosten verbonden


Dyslexie Diagnostiek

Is er naar aanleiding van een screening op de basisschool Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED) geconstateerd, dan wordt de dyslexiebehandeling vergoed door de gemeente. Diagnostiek en behandeling vormen samen het traject dat maximaal 1,5 jaar duurt. Is dat niet het geval dan is er sprake van een particulier traject. De kosten komen voor eigen rekening en in sommige gevallen betaalt de zorgverzekeraar (mee). 

De diagnostiek

Om dyslexie goed te kunnen behandelen moet de juiste diagnose gesteld worden. Iedereen is anders en wij willen de beste zorg leveren. Altijd op maat. Dyslexie Diagnostiek vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van een GZ-psycholoog of een Orthopedagoog Generalist. De diagnostiek bij Berkel-B bestaat uit:

 • een dossieranalyse
 • een intakegesprek
 • afname van verschillende testen (2 dagdelen)
 • een rapportage van de bevindingen
 • een eindgesprek waarin de handelingsadviezen besproken worden.
 • optioneel een IQ-test (niet bij een verkort traject)

Handelingsgericht Onderzoek 


Ernstige Enkelvoudige Dyslexie komt slechts bij ongeveer 3,6% van de mensen voor. Ruim 10% van de mensen heeft meer dan gemiddeld moeite met lezen en spellen. Om er achter te komen op welk niveau iemand zit qua lezen en spellen, kunnen wij een handelingsgericht onderzoek uitvoeren. Als er geen (recente) diagnose dyslexie ligt, dan nemen we het onderzoek af om het startniveau te bepalen. De uitkomst van het onderzoek geeft een indicatie of iemand gebaat is bij een dyslexiebehandeling op maat. Nu we weten waar de problemen liggen, kunnen we doelen stellen voor de toekomst. Dat doen we uiteraard samen.


Dyslexiebehandeling

De dyslexiebehandeling van Berkel-B gaat terug naar de kern: het goed leren lezen en spellen. Met de onderzoeksresultaten en de persoonlijke wensen van de cliënt als basis gaan we samen aan de slag. De behandeling kent een duidelijke structuur, maar er is veel aandacht voor de individuele kenmerken. 

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is psycho-educatie. Er wordt uitleg gegeven over wat dyslexie is, de werking van de hersenen en hoe we leren. Daarnaast is er volop aandacht voor het persoonlijke welbevinden. Altijd op een positieve manier. Iemand kan misschien wat minder goed lezen en spellen, maar heeft ongetwijfeld heel veel andere kwaliteiten en competenties.  

Wetenschappelijke principes

De dyslexiebehandeling van Berkel-B is gebaseerd op 4 wetenschappelijke behandelprincipes. Samen met prof.dr. Harold Bekkering, hoogleraar sociaal cognitieve neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit, zorgen wij ervoor dat de nieuwste inzichten opgenomen worden in onze behandelmethodes. Uiteraard voldoet de behandelmethode van Berkel-B aan de richtlijnen van het Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling voor de zorg.

Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED)

Is er Ernstige Enkelvoudige Dyslexie geconstateerd, dan wordt de behandeling vergoed. Berkel-B behandelt ook particulier. Wij beoordelen de hulpvraag en geven een passend advies met een bijbehorende offerte. 

Informatie voor school bij aanmelding EED
De aanmeldingsprocedure voor diagnostiek en behandeling van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie
 
De ouder is verantwoordelijk voor de aanmelding.
 
De procedure van aanmelding verloopt per gemeente verschillend.
 
De school van het kind kan zelf geen aanmelding doen, maar heeft wel een belangrijke rol in de procedure, doordat zij verantwoordelijk is voor de extra hulp en de opbouw van het schooldossier.
Vaak probeert de school ook de ouder te ondersteunen in het doen van de aanvraag.
 
Om in aanmerking te komen voor diagnostiek en behandeling dient de gemeente een beschikking af te geven. De omschrijving op de beschikking verschilt per gemeente.
-        Soms is er een aparte beschikking nodig voor diagnostiek en behandeling. Er dient dan dus twee keer een aanvraag voor een beschikking ingediend te worden.
-        De afgegeven looptijd van een beschikking varieert. Soms wordt er een beschikking afgegeven voor de volledige behandelduur (bijv. 2 jaar), maar het komt ook voor dat een gemeente eerst een beschikking voor een jaar afgeeft en dat er daarna weer een nieuwe beschikking moet worden aangevraagd voor de resterende behandeltijd.
-        Ook het aantal te besteden uren door de behandelaar kan verschillen. In sommige gemeentes krijgen alle beschikkingen dezelfde behandelomvang, dit noemen we een trajectprijs. Het maakt dan niet uit hoe lang de behandeling duurt, de behandelaar krijgt dan een vaste prijs voor het hele traject. Maar het komt ook voor dat er een maximum behandeltijd wordt afgegeven. De behandelaar krijgt dan alleen het aantal werkelijk bestede uren uitbetaald. Ook komt het voor dat er nog een extra beschikking kan worden aangevraagd als er nog extra behandeltijd nodig is. Dit moet dan wel worden onderbouwd door de behandelaar.
 
Kortom:
Het aanvragen van beschikkingen kan dus extra wachttijd opleveren en wij als aanbieder hebben daar helaas geen invloed op.
 
Route voor de aanvraag
De route voor de aanvraag verschilt per gemeente. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen:
-        De ouder meldt zich rechtstreeks aan bij de aanbieder. De aanbieder beoordeelt dan het dossier, beslist op basis van deze informatie of het kind in aanmerking komt voor diagnostiek en vraagt de beschikking aan;
-        De ouder meldt zich aan bij de gemeente, de gemeente beoordeelt het leesdossier en geeft de beschikking af. Pas dan kan de ouder zich melden bij de aanbieder;
-        De ouder meldt zich aan bij de gemeente, de gemeente controleert het leesdossier en geeft de beschikking af. Pas dan kan de ouder zich melden bij de aanbieder, maar is dan nog wel afhankelijk van of de aanbieder het dossier akkoord beoordeelt;
-        De ouder dient zich ergens anders te melden, bijv. het samenwerkingsverband van de scholen, omdat de gemeente dit aan die partij heeft uitbesteed.
 
Kortom:
Ook hier weer veel verschillende mogelijkheden. De eerste mogelijkheid, als het rechtstreeks via de aanbieder aangevraagd kan worden, levert de minste wachttijd op.
 
Berkel-B weet exact de toeleiding per gemeente en welke voorwaarden er gelden. Neem dan ook gerust contact met ons op voor informatie over hoe het in uw gemeente toegaat.
 
Wat heeft u als school nodig?
-        Een correct opgebouwd schooldossier. U kent de regels en inhoud die door het Masterplan Dyslexie en het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie zijn opgesteld. Voor vragen hierover kunt u ons altijd benaderen;
-        Het format handelingsplan waarop u uw interventies vermeldt. Klik hier voor het juiste formulier.
-        Het aanmeldformulier voor ouders als u de ouder wil ondersteunen; Klik hier voor het juiste formulier; En hier voor de zorgverleningsafspraken;
-        Het aanmeldformulier voor school; Klik hier voor het juiste formulier.
 
Zoals u hierboven leest is de aanvraag een gecompliceerd proces dat ook nog eens enorm kan verschillen per gemeente. U mag te allen tijde contact met ons opnemen. Wij zijn graag bereid u te informeren en te ondersteunen bij de aanvraag.